Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Αθηνών

Ο ηλεκτρονικός χώρος διαλόγου του σχήματος της ΑΡ.ΕΝ. Ιατρικής Αθηνών

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ

Posted by areniatrikis on October 12, 2009

Όλο το προηγούμενο διάστημα η πανεπιστημιακή κοινότητα ασχολήθηκε έντονα με το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Το Υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία του Ευρ. Στυλιανίδη, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξισώσει τους αποφοίτους των Κ.Ε.Σ. με αυτούς των ΑΕΙ και ΤΕΙ υπακούοντας, δήθεν, στην περίφημη Κοινοτική οδηγία 36/05. Σαν να μην έφτανε αυτό  το Υπουργείο Παιδείας προέβη αιφνιδιαστικά και προκλητικά στην αδειοδότηση 33 κολεγίων με διαδικασίες εξπρές, στις παραμονές ουσιαστικά των εκλογών! Παρά το γεγονός ότι προ 10ημέρου είχε κατατεθεί από τους καθηγητές πανεπιστημίου αίτηση ακυρώσεως της πρώτης φάσης της αδειοδότησης, η κυβέρνηση στις 30 Οκτωβρίου έδωσε την άδεια νομιμοποιήσης των κολλεγίων. Την ίδια στιγμή η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει για την παραπλανητική χρήση του όρου «πανεπιστήμιο» στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καθιέρωση των ΚΕΣ ως ισότιμων ιδρυμάτων στην κοινή γνώμη.

ΓΙΑΤΙ  ΤΟΣΗ  ΦΑΣΑΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΚΕΣ;

Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών είναι ουσιαστικά κακές απομιμήσεις ξένων κολεγίων με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές αλλά κυρίως σε ποιότητα προσφερόμενης γνώσης. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από έμποροι γνώσεων και δεξιοτήτων. Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ανήκουν στο Υπουργείο Εμπορίου και αποτελούν κυριολεκτικά επιχειρήσεις franchise, παραμένοντας στο Υπουργείο Παιδείας της χώρας απ’ την οποία έρχονται… Έμποροι ελπίδας για αυτούς που δεν κατάφερνουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Πανελλαδικών. Στην πράξη τα Κ.Ε.Σ. παρέχουν, με το αζημίωτο, πτυχία πολύ περιορισμένου γνωστικού αντικειμένου, παράγοντας αντίστοιχα υπερεξειδικευμένους εργαζομένους έκθετους στις διαθέσεις της αγοράς εργασίας.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια τυχόν εξίσωση των Κ.Ε.Σ. με τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα σημαίνει μια εξίσωση προς τα κάτω, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, αλλά κυρίως σε ότι αφορά τα μελλοντικά μας εργασιακά δικαιώματα. Αντίστοιχα σηματοδοτεί και τη λειτουργία της εκπαίδευσης με γνώμονα όχι τη γνώση αλλά το κέρδος, το άνοιγμα στα δίδακτρα και σε κάθε είδους υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλο αυτό το διάστημα η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν μπορεί να παέι κόντρα στις επιταγές της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό που δεν μας έλεγε όμως είναι ότι το Κοινοτικό δίκαιο μπορεί να υπερισχύει των ελληνικών νόμων, όχι όμως και του Συντάγματος.  Για αυτό και προσπάθησε τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και με τους εκφραστές της μέσα στη σχολή (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση του Αρ 16, που όμως έπεσε πάνω στη σύσσωμη και μαχητική αντίσταση των φοιτητών.

Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, όμως με την εκπεφρασμένη θέση του Γ. Παπανδρέου υπέρ της ίδρυσης «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» τι μπορεί να περιμένει κανείς; Αφού ιδιοκτήτης δεν θα είναι το κράτος, θα είναι αναγκαστικά ιδιωτικά και με στόχο το κέρδος. Αντίστοιχα, οι πολιτικοί εκφραστές της νέας κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο (ΠΑΣΠ) κατά την περίοδο που εντεινόταν ο αγώνας των φοιτητών, στις περισσότερες σχολές έκαναν κοινά πλαίσια με τη ΔΑΠ προσπαθώντας να μπλοκάρουν τις κινηματικές διαδικασίες ενώ σε κάποιες άλλες, όπως στη Ιατρική, υπό την πίεση του φοιτητικού κινήματος προσχωρούσαν σε κοινά πλαίσια προσπαθώντας να δείξουν ότι αποτελούν κινηματική δύναμη. Ξεχνώντας, βέβαια, ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που πριμοδοτούσε καθόλη τη διάρκεια της θητείας της αυτό το εμπόριο ελπίδας την ίδια στιγμή που το εκπαιδευτικό σύστημα που εκείνη είχε θεσπίσει άφηνε χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμειας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και η κριτική του απέναντι στην κραυγαλέα αυτή αυθαιρεσία της προηγούμενης κυβέρνησης περιορίστηκε στην αδιαφάνεια του πράγματος. Άλλωστε, ούτε ως αντιπολίτευση διαφώνησε ποτέ ως προς την πολιτική ουσία της αναθεώρησης του άρθρου 16, απλά για λόγους τακτικής δεν την ψήφισε. Δεν υπάρχουν λοιπόν αμφιβολίες πως ίδια θα είναι και η στάση του ως κυβέρνηση.

ΤΙ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ;

Όπως αποδείχθηκε ξεκάθαρα από τους νικηφόρους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, όταν αποφασίζουμε για αυτά που μας αφορούν και με τρόπο συλλογικό και οργανωμένο παλεύουμε για αυτά, έχουμε τη δύναμη να κερδίζουμε και να ανατρέπουμε τα κυβερνητικά σενάρια.  Με όπλο τους αγώνες μας, τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να αποτρέψουμε την αναθεώρηση του Άρθρου 16  και την εφαρμογή του νέου νόμου – πλαίσιο. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση των πτυχίων μας.  Διεκδικούμε να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των ΚΕΣ και να ληφθεί άμεση μέριμνα για τους αποφοίτους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: