Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Αθηνών

Ο ηλεκτρονικός χώρος διαλόγου του σχήματος της ΑΡ.ΕΝ. Ιατρικής Αθηνών

Πανεπιστήμιο μία από τα ίδια? ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!

Posted by areniatrikis on September 15, 2009

Μετά από χρόνια θυσίας του ελεύθερου χρόνου σου και εξωφρενικών εξόδων από τους γονείς σου – με μόνο στόχο την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο- κατάφερες να μπεις! Η φοιτητική σου ζωή μόλις ξεκίνησε…

Μάλλον όμως η κατάσταση δεν είναι όπως σου υποσχέθηκαν. Γιατί κάποιοι αρνούνται πεισματικά να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την Παιδεία . Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο από χώρο αμφισβήτησης , ελεύθερης διακίνησης ιδεών και γέννησης κοινωνικών αντιστάσεων σε αποστειρωμένο, αυταρχικό εκπαιδευτήριο. Ενώ παράλληλα επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία με δίδακτρα, manager και πλάνα ανάπτυξης και τα πτυχία μας με πιστοποιητικά δεξιοτήτων που θα μας ετοιμάζουν για τον κόσμο της εργασιακής επισφάλειας . Και γι΄ αυτό η πραγματική κατάσταση είναι η υποβάθμιση των σπουδών μας, η έλλειψη υποδομών και το αβέβαιο μέλλον. Όλο και πιο αβέβαιο με την πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης, και την εκκωφαντική σιωπή του ΠΑΣΟΚ, να επιτρέψουν τη νόμιμη λειτουργία των κολεγίων και να εξισώσουν τα πτυχία μας μ ‘αυτά των ΚΕΣ. Ουσιαστικά βάζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα, παρά την νίκη του φοιτητικού κινήματος στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Χτυπούν μέσα από τον νέο νόμο πλαίσιο κατακτήσεις ετών, όπως το Άσυλο και τα δωρεάν συγγράμματα.

Φυσικά, σ ‘αυτά δεν είναι μόνοι. Έχουν βοηθούς τους μπλε και πράσινους “φίλους” (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) που απ’ την πρώτη μέρα θα σε γεμίσουν σημειώσεις και χαμόγελα, «βοήθειες» και «συμβουλές». Θα σου πουν πώς να γραφτείς, πώς να διαβάσεις, τι μαθήματα να διαλέξεις, θα σου πουν ότι πολιτισμός είναι τα πάρτυ τους στην παραλιακή· ότι παιδεία είναι τα σεμινάρια που διεξάγονται σε ακριβά ξενοδοχεία.

Και μετά τι;

Πρέπει να πάρεις το πτυχίο γρήγορα.. Να πληρώνεις. Και ξανά εξετάσεις , εξετάσεις… Για να δουλέψεις για 700 € το μήνα. Για να περιμένεις χρόνια για μια θέση ειδικότητας. Χωρίς δικαιώματα. Χωρίς φωνή. Αλλά αυτό δε θα στο πούνε. Δεν το γράφουν στους φανταχτερούς μπλε και πράσινους φακέλους τους.

Απ την άλλη όμως βρίσκεται η νεολαία, η οποία δεν μπορεί πια να ζει και να σπουδάζει με αυτούς τους όρους. Βρισκόμαστε όλοι και όλες εμείς που το Δεκέμβρη του 2008 κατεβήκαμε στους δρόμους όταν μια κρατική δολοφονία ενός 16χρονου μαθητή έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η αφορμή για την εξέγερση που έφερε στην επιφάνεια όλα τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της γενιάς μας, που ξέρει ότι θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα απ τις προηγούμενες, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά. Απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μας χωράει, διαλέγουμε το δρόμο της αμφισβήτησης και του αγώνα.


Τι σημαίνει ΑΡιστερή ΕΝότητα (ΑΡΕΝ)?

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Τοποθετούμε το εμείς πάνω από το εγώ, γιατί στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις και αγωνιζόμαστε μαζί με τον κόσμο της εργασίας , οραματιζόμενοι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας. Επιλέγουμε ριζοσπαστικές μορφές δράσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με αλλά κοινωνικά κινήματα ( γυναικείο, αντιρατσιστικό, οικολογικό).

ΕΝΟΤΗΤΑ Αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να είναι αποτελεσματική και νικηφόρα. Φιλοδοξούμε να γίνει πιο πλατιά η ενότητα αυτή. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του χθες για να οργανώσουμε τους αγώνες του αύριο.

Ως Αριστερή Ενότητα :

  • Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστήμιου απέναντι στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του και λειτουργίας του με όρους αγοράς.

  • Υπερασπιζόμαστε το Πανεπιστήμιο ως ελεύθερο κοινωνικό χώρο ιδεών απέναντι στην κατάργηση του ασύλου.

  • Αντιστεκόμαστε στην εντατικοποίηση των σπουδών, η οποία, μετά το μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων και την βάση του 10, θα οδηγήσει τους φοιτητές  σε μια λογική δια βίου τρεξίματος.

  • Αντιτασσόμαστε σ’ ένα Πανεπιστήμιο που θα δημιουργεί απόφοιτους χωρίς μέλλον και με πτυχία, που δεν κατοχυρώνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, κάνοντας μας ευάλωτους στις απαιτήσεις τ ης αγοράς.

  • Αντιτασσόμαστε σ’ ένα Πανεπιστήμιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας (μέλη ΔΕΠ ) και μορφές σύγχρονου δουλεμπορίου- ενοικίασης εργαζόμενων (καθαρίστριες). Συμβαδίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Ως Αριστερή Ενότητα αναδεικνύουμε την ιδιότητα του Πανεπιστημίου, να εμπεδώνει την αίσθηση της συλλογικότητας , να διαμορφώνει συνειδήσεις. Συνειδήσεις οι οποίες διαμορφώνονται καθημερινά, μέσα απ τον αγώνα τόσο για καθημερινά θέματα όπως το κόστος των μετακινήσεων ή της στέγασης των φοιτητών-τριών μέχρι τα θεμελιώδη όπως ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και το δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή ζωή. Και μέσα από τέτοιες μάχες αλλάζουμε και οι ίδιοι, ώστε να αλλάξουμε αυτή τη ζωή που αποφάσισαν άλλοι για μας χωρίς εμάς.

Το μάθημα αρχίζει από Α: Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: