Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Αθηνών

Ο ηλεκτρονικός χώρος διαλόγου του σχήματος της ΑΡ.ΕΝ. Ιατρικής Αθηνών

Παρέμβαση ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στη ΓΣ όλων των σχολών για την εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο(ΑΕΙ Ρεθύμνου)

Posted by areniatrikis on June 7, 2008

Τις τελευταίες μέρες,με αφορμή τη δολοφονία του συμφοιτητή μας Μάνου Χορευτάκη,έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της εγκληματικότητας και εν γένει της ασφάλειας στο Ρέθυμνο.Ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί σε κάποια χωριά του Νομού Ρεθύμνου,τα τελευταία χρόνια τείνει να εφαρμοστεί και στην πόλη του Ρεθύμνου,όπου τα κρούσματα βίας(προπηλακισμοί,απειλές,ακόμα και φόνοι) έχουν αυξηθεί σε εξοργιστικό βαθμό.
Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο Ρέθυμνο έχει συγκεκριμένα αίτια και συγκεκριμένους υπευθύνους που συντηρούν αυτή τη νοσηρή κατάσταση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σαν φοιτητική κοινότητα

σε καμία περίπτωση δεν εξισώνουμε την πλειοψηφία του

λαού του Ρεθύμνου με αυτούς που επικαλούμενοι την

«κρητική λεβεντιά»,ληστέυουν,κάνουν εμπόριο

ναρκωτικών και σκοτώνουν με το «έτσι θέλω».


Αναμφίβολα,οι ευθύνες της Αστυνομίας είναι τεράστιες.Τη στιγμή που το Υπουργειο Δημόσιας Τάξης κάνει την…κότα μπροστά στους μεγαλεμπόρους κάνναβης των Ζωνιανών,δεν διστάζει από τη μία να παρατάξει τις πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας για να καταστείλλουν τις διαδηλώσεις και από την άλλη να υιοθετεί πρακτικές βίας απέναντι σε ανυπεράσπιστους μετανάστες τους οποίους αφού τους ξυλοκοπεί,στη συνέχεια τους απελαύνει στο όνομα της «ασφάλειας του τόπου».
Παρ’όλα αυτά,στο συκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.Απο τη μια πλευρά επειδή κανένας τους ως κυβέρνηση δεν άσκησε σοβαρή πολιτική για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ενώ ταυτόχρονα τα κομματικά επιτελεία των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,συνδιαλέγονταν και παρείχαν προστασία σε εγκληματίες με αντάλλαγμα λίγες ψήφους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.Ο λαός του Ρεθύμνου είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια σε αυτή την πόλη,αν καταφέρει όχι μόνο να ευαισθητοποιηθεί,αλλά να ενεργήσει δυναμικά έτσι ώστε να απομονώσει αυτους που προκαλούν τα όποια επεισόδια στο κέντρο της παλιάς πόλης.
Τέλος,σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι να απαιτήσουμε περισσότερη αστυνόμευση γιατί γνωρίζουμε όλοι και όλες τον ύποπτο ρόλο που παίζουν κάποιοι κύκλοι μέσα στην Αστυνομία και το αλισβερίσι που υπάρχει με το παρακράτος των Ζωνιανών.Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να ζητήσουμε από το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Συν τοις άλλοις,εδώ και χρόνια αστυνομικοί και λιμενοφύλακες του Ρεθύμνου προσπαθούν να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε η στοιχειώδης φύλαξη και να καταλήγουμε,ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές,σε ένα διαγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος κόβει τις περισσότερες κλήσεις για παράνομη στάθμευση(στην παλιά πόλη και την παραλιακή),πράγμα που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση μας.
Οφείλουμε σαν ακαδημαική κοινότητα να πάρουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μην χρειαστεί ξανά να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα με ευχολόγια και διαπιστώσεις.
Μόνο η δραστηριοποίηση όλων μας θα φέρει αποτελέσματα.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: