11 Μάη: Μια πανεργατική πορεία, μετά από ένα χρόνο μνημονίου
Posted by areniatrikis on May 10, 2011
Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την δανειακή σύμβαση με Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-Δ.Ν.Τ. Έχει καταρρεύσει πλέον ολόκληρη η κυρίαρχη αφήγηση που προσπαθούσε να ερμηνεύσει την κρίση ως μια ελληνική ιδιαιτερότητα που προέκυψε από λάθος πολιτικές επιλογές διαχείρισης. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας και επίθεσης σε κοινωνικά κεκτημένα που περιλαμβάνονται στην δανειακή σύμβαση του Μνημονίου δεν αποτελούν ελληνικό προνόμιο. Παρόμοια μέτρα βλέπουμε να υιοθετούνται όχι μόνο από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αλλά ακόμα και από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Η κατάρρευσης της Ιρλανδίας, της χώρας πρότυπο για τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσω του νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί συνολική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Η υιοθέτηση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που μετονομάστηκε σε «σύμφωνο για το ευρώ» αποτελεί μια προσπάθεια συνολικής επίθεσης σε επίπεδο Ευρώπης από την μεριά του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Είναι η πιο αντιδραστική, η πιο αντιλαϊκή, η πιο αντεργατική ρύθμιση από ιδρύσεως της Ε.Ε. και της ΕΟΚ. Συνολικές πολιτικές λιτότητας, συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, αύξηση ορίων ηλικίας που απαιτούνται για την συνταξιοδότηση μέσω της σύνδεσης τους με το προσδόκιμο ζωής. Μείωση μισθών μέσω της σύνδεσης τους με την ανταγωνιστικότητα. Όταν η απάντηση από την μεριά των κυρίαρχων είναι τόσο συνολική και τόσο δομική είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν μιλάμε απλά για «Ελληνικό πρόβλημα», αλλά το πρόβλημα είναι πολύ ποιο βαθύτερο από το ίδιο το χρέος και το έλλειμμα.
Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η πανεργατική απεργία και πορεία την Τετάρτη, 11 Μάη, πρέπει να αποτελέσει κόμβο για τους αγώνες μας και την αρχή για μια περίοδο κεντρικής αντιπαράθεσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κυβέρνηση, τους διεθνείς της συμμάχους και συνολικά την πολιτική που αυτή εφαρμόζει. Οι νεολαία μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο του πυροκροτητή των εξελίξεων, αγωνιζόμενη όχι μόνο ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τα εργασιακά της δικαιώματα τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο.
Ως φοιτητές Ιατρικής, ειδικότερα, βλέπουμε τις αλλαγές στα εργασιακά να εγαρμόζονται και στο ιατρικό επάγγελμα, μέσα από το νομοσχέδιο, που κατεβάζει το Υπ. Υγείας για την ιατρική εκπαίδευση στην ειδικότητα και τη «δια βίου εκπαίδευση» των ειδικευμένων γιατρών. Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
- Πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση
- Μείωση των θέσεων ειδικευομένων στο μισό
- Καθορισμό των θέσεων που θα ανοίγονται όχι μόνο με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και με βάση την εισήγηση των εταιριών, οι οποίες γι’ αυτό το λόγο θα λειτουργούν συντεχνιακά
- Θέσεις ειδικευομένων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε ιδιωτικά νοσοκομεία
- Εντατικοποίηση τόσο των ειδικευομένων όσο και των ειδικευμένων γιατρών που δουλεύουν στο Ε.Σ.Υ. με συνέδρια και μεταπτυχιακά, τα οποία διαργανώνονται κυρίως από φαρμακευτικές εταιρίες.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν έρχεται να φέρει πραγματική λύση σε κανένα πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν ανοίγει θέσεις προσωπικού –άρα και ειδικευόμενων-, ενώ παράλληλα δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εκτός από αυτό, όμως, δημιουργεί και ένα μοντέλο εργαζόμενου γιατρού πλήρως εντατικοποιημένου και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα –σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχει ήδη περάσει με άλλα νομοσχέδια ή προωθεί το Υπουργείο Υγείας-, το ίδιο μοντέλο εργαζομένου που επιτάσσει το Μνημόνιο. Παράλληλα, ανοίγει τη δίοδο, ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της Υγείας, αφού ενισχύεται ο ρόλος τόσο των ιδιωτικών νοσοκομείων, όσο και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Για εμάς, ως φοιτητές Ιατρικής, αλλά και ως πολίτες-αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, κάθε συζήτηση σχετικά με το δημόσιο σύστημα Υγείας θα πρέπει να έχει ως στόχο την ενίσχυσή του και το χτύπημα της διαφθοράς, ώστε να απολήγει σε αλλαγές που θα διαμορφώνουν ένα Ε.Σ.Υ. δημόσιο και δωρεάν, που θα παρέχει εγκαίρως, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όποιον και όποια ζει και εργάζεται στη χώρα. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, κάθε συζήτηση σχετικά με την πρόσβαση και την εκπαίδευση στην ιατρική ειδικότητα θα πρέπει να ξεκινάει από το άνοιγμα νέων θέσεων με βάση τις επιδημιολογικές ανάγκες του πληθυσμού, ώστε αυτές να καλύπτονται και παράλληλα να μην «εξαναγκάζονται» οι απόφοιτοι των Ιατρικών σχολών σε συγκεκριμένες ειδικότητες ή σε μετανάστευση, προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδικότητα.
Γιατί να έρθω στη Γενική Συνέλευση;
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο των φοιτητών και μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη δράση του συλλόγου. Είναι η διαδικασία όπου πρέπει να εκφράζονται οι προβληματισμοί του φοιτητικού σώματος. Η Γενική Συνέλευση γίνεται από τους φοιτητές για τους φοιτητές, συνιστά μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία, όπου ο καθένας έχει λόγο και τη δυνατότητα να εκφράζεται και δεν είναι μικροπολιτικό όργανο των παρατάξεων.
Οι καθεστωτικές παρατάξεις(Νέα Προοπτική, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ)– υποταγμένες σε ένα μοντέλο συνδικαλισμού πελατειακών σχέσεων – φέρουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση των Γενικών Συνελεύσεων στο Σ.Φ.Ι.Α., χωρίς αυτό να απαλλάσει από ευθύνες και τις υπόλοιπες δυνάμεις. Όμως, εμείς οι φοιτητές είναι που πρέπει να βρούμε τρόπους να επανοικοδομήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες και να εμπλέξουμε σε αυτές περισσότερο κόσμο αντιλαμβανόμενοι ότι εμείς είμαστε το οργανικό κομμάτι της διαδικασίας και μόνον εμείς μπορούμε να χαράσσουμε την πορεία τους συλλόγου μας. Η απάντηση λοιπόν δεν πρέπει να είναι μία λογική αφορισμού της Γενικής Συνέλευσης ως εκφυλισμένης διαδικασίας και ως εκ τούτου μη συμμετοχής σε αυτή αλλά αντίθετα τη λύση συνιστά η μαζικοποίηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να θέσουμε τους όρους μας και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της Γενικής Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και χαράσσει τις θέσεις και τη δράση του συλλόγου, για αυτό και δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Leave a Reply