ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Σ.Φ.Ι.Α. ΣΤΙΣ 12/10/10
Posted by areniatrikis on October 11, 2010
Η χρονιά που ξεκινά θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας, της νεολαίας και των εργαζομένων. H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και της ΕΕ έχει ήδη περάσει μια σειρά από μέτρα όπως μείωση μισθών, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, ασφαλιστικό, Καλλικράτης κτλ., τα οποία λειτουργούν προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του λαού. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου έχει λήξει ένας πρώτος κύκλος αντιπαράθεσης του λαού με την κυβέρνηση με άμεση και μαζική αντίδραση από τον κόσμο.
Η κρίση που αρχικά εκδηλώθηκε ως χρηματοπιστωτική, μεταφέρθηκε στα δημοσιονομικά και έχει πλέον γίνει κρίση στον κόσμο της εργασίας, στην ουσία αποτελεί κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τις ευλογίες του ΔΝΤ, έχει μετατρέψει την κρίση σε μεγάλη γι’ αυτήν ευκαιρία και προωθεί με μεγάλη ένταση και έκταση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Στόχος της δεν είναι η «έξοδος από την κρίση», αλλά πώς αυτό θα γίνει εις βάρος της νέας γενιάς και του κόσμου της εργασίας και πώς η πλευρά του κεφαλαίου θα βγει τελικά κερδισμένη. Μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, σειρά έχουν τώρα η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ανεργία ή εργασία χωρίς δικαιώματα;
Με μια σειρά αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τα εργασιακά προσπαθεί να διαμορφώσει έναν νέο τύπο εργαζόμενου, που θα εργάζεται εξοντωτικά, που θα αμείβεται εξευτελιστικά και δεν θα έχει εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση και ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, η κυβέρνηση, με τις ευλογίες του ΔΝΤ, επέλεξε να προχωρήσει σε απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση στο μισό των αποζημιώσεων. Παράλληλα, καταργεί ουσιαστικά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που μέχρι σήμερα καθόριζε τον κατώτατο επιτρεπόμενο μισθό αφού κλαδικές συμβάσεις με δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους όρους θα υπερτερούν αυτής.
O τομέας των εργασιακών σχέσεων για τη νεολαία δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτού του πλαισίου. Σύμφωνα με το λεγόμενο Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης η εργασία μέχρι τα 25 είναι υποχρεωτικά ανασφάλιστη, με απολαβές κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ανεξαρτήτως πτυχίου.
Συγκεκριμένα:
-Οι νέοι/ες από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% (- 15%) του κατώτερου μισθού.
-Οι νέοι/ες έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% (- 20%) του κατώτερου μισθού.
-Οι νέοι/ες από 15 έως 18 ετών με ειδικές συμβάσεις μαθητείας μέχρι ενός έτους θα αμείβονται με 70% (- 30%) του κατώτερου μισθού και δε θα ασφαλίζονται για σύνταξη.
Το οποίο με απλά μαθηματικά σημαίνει, σταθερές απολαβές, περί τα 590 ευρώ.
Το σύμφωνο αυτό συνδέει με ένα τρόπο το νέο μοντέλο εργαζομένου, με τον νέο εργασιακό χάρτη που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. και το μνημόνιο. Επί της ουσίας δεν θα έχει σημασία το πτυχίο του κάθε αποφοίτου αφού θα δουλεύει με συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες που επιβάλλονται από το σύμφωνο και οδηγεί σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας το ευρύτερο κομμάτι της εργαζόμενης νεολαίας (μέχρι τα 25 έτη). Με άλλα λόγια, διαλύει ουσιαστικά τόσο την εργασιακή προοπτική των νεολαίων που δεν βρίσκονται στο πανεπιστήμιο, όσο και την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων , «παρακάμπτοντας» επί της ουσίας το πτυχίο για τα πρώτα χρόνια δουλειάς. Ακόμα λύνει ουσιαστικά τα χέρια των εργοδοτών «υποχρεώνοντας» τους να μην ασφαλίζουν τους νέους εργαζομένους τους κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην εκπαίδευση το εργασιακό μέλλον της νεολαίας φαντάζει ζοφερό.
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πριν δύο εβδομάδες, η Υπ. Παιδείας μαζί με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωσαν από τους Δελφούς μια σειρά αλλαγών στο Πανεπιστήμιο, που στοχεύουν αφ’ ενός στη διαμόρφωση ενός Πανεπιστημίου αποκομμένου από τους κοινωνικούς χώρους και αφ’ ετέρου στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Δημιουργώντας, λοιπόν, μια επιτροπή από «σοφούς», η Διαμαντοπούλου ξεκινά τον τρίμηνο «διάλογο» για την παιδεία που θα κατατεθεί σαν νόμος-πλαίσιο το Δεκέμβρη.
Το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί κεντρικά από τον προϋπολογισμό την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού πλέον αυτή θα καθορίζεται από την «αξιολόγηση» του πανεπιστημίου, πάντα με βάση τους κανόνες της αγοράς. Επιπλέον, τα πανεπιστήμια, λειτουργώντας σαν ανώνυμες εταιρίες, αναζητούν πόρους από χορηγούς και ιδιώτες, πωλούν υπηρεσίες εκπαίδευσης και έρευνας και αναγκάζονται να πουλήσουν τους τίτλους τους σε επιχειρήσεις franchising για να επιβιώσουν. Παράλληλα, καταργείται η αυτοδιοίκηση και η συνδιοίκηση του Πανεπιστημίου, οι δύο βασικές αρχές που όρισαν τη διοίκηση των ΑΕΙ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πλέον, το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από ένα Συμβούλιο, που θα συμμετέχουν παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και όχι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί το «εμπόδιο» των συλλογικών οργάνων. Με όλες αυτές τις αλλαγές, διαμορφώνεται ένα Πανεπιστήμιο οικονομικά και διοικητικά αυτοτελές, ένα Πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, ανίκανο πλέον να συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες και να τους πυροδοτεί.
Σύμφωνα με της δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, σχεδιάζεται η κατάργηση της βασικής δομής του Πανεπιστημίου, του Τμήματος, που έχει την ευθύνη του προγράμματος σπουδών και των σπουδών σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, που εγγυάται ότι οι απόφοιτοι έχουν επιτυχώς σπουδάσει μια συγκεκριμένη επιστήμη και που βεβαιώνεται από το χορηγούμενο κοινό πτυχίο. Στόχος είναι οι φοιτητές ακολουθώντας «ευέλικτα προγράμματα» να λαμβάνουν τελικά ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό σπουδών, αντί πτυχίου. Έτσι, ο «νέος εργαζόμενος» που θα έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο εκπαίδευσης, κατάρτισης κλπ, θα έχει στα χέρια του έναν ατομικό φάκελο προσόντων, ο οποίος προφανώς θα διαφέρει από αυτόν των συναδέλφων του, με αποτέλεσμα να καταργείται κάθε έννοια συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, κάνοντας τις συλλογικές διεκδικήσεις μια μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος. Ο «νέος εργαζόμενος» θα τρέχει από σεμινάριο σε σεμινάριο, προσπαθώντας να μαζέψει πιστωτικές μονάδες, θα διαπραγματεύεται σε ατομικό πάντα επίπεδο με το αφεντικό του το μισθό του, το δικαίωμά του στην ασφάλιση και στις άδειες. Μια διαπραγμάτευση μονομερής, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ του εργοδότη που βάζει τους όρους. Τι σημαίνουν τελικά όλα αυτά; Συνολικά χειρότερες συνθήκες εργασίας, επισφάλεια, μισθοί πείνας και για όσους-ες διαφωνούν μια μόνο επιλογή: απόλυση και συνεπώς ανεργία!
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Είναι γνωστό ότι από τους χώρες που πέρασε η αντιλαϊκή θύελλα του ΔΝΤ διέλυσε στην κυριολεξία τα συστήματα υγείας. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Ο κ. Λοβέρδος, αφού διέλυσε κάθε έννοια ασφάλισης από το Υπουργείο Εργασίας, καλείται να φέρει σε πέρας την ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση του μνημονίου ανακοίνωσε περικοπές κατά 60% (!!!) των δημόσιων δαπανών για την υγεία για την τριετία 2010-2013. Προετοιμάζει ένα εφιαλτικό μέλλον για τα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζομένων στην υγεία με τα μέτρα που το μνημόνιο επιτάσσει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει:
Α. Προετοιμάζει την απόλυτη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
- με τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων και τμημάτων στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια,
- με την εφαρμογή του Καλλικράτη που «μεταφέρει» τα Κέντρα Υγείας στους Δήμους με αποτέλεσμα βαθιές ανατροπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού,
- με το κλείσιμο των μονάδων του ΟΚΑΝΑ και τη μεταστέγασή τους στα νοσοκομεία,
- με περαιτέρω υποβάθμιση των προγραμμάτων και των δομών πρόληψης και πρόνοιας,
Β. Υλοποιεί τη δρακόντεια εφαρμογή του νόμου για την «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων, στο πλαίσιο του οποίου το κόστος για τις υπερωρίες του προσωπικού και των εφημεριών των γιατρών αλλά και για τις μελλοντικές προσλήψεις –μόνο επικουρικού προσωπικού– θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έσοδα του νοσοκομείου στα απογευματινά ιατρεία και όχι από την κρατική επιχορήγηση. Το κόστος μεταφέρεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών, όχι μόνο όσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία αλλά και λόγω των νέων συμβάσεων που θα υπογράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα νοσοκομεία οι οποίες θα εξασφαλίζουν πολύ περιορισμένες παροχές περίθαλψης, ενώ παράλληλα θα πριμοδοτούν δραστικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας και ασφάλισης.
Γ. Σχεδιάζει να διαμορφώσει σύμφωνα με το μνημόνιο τα μισθολόγια των υγειονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο νόμο οι εφημερίες από υπερωρίες μετατρέπονται σε επίδομα το οποίο κατόπιν θα επιχειρηθεί να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό για να μειωθούν δραστικά οι συνολικές αποδοχές.
Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών και οι γενικές τους συνελεύσεις απορρίπτουν κατηγορηματικά το νέο νόμο και απαιτούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, απρόσκοπτη χορήγηση των ρεπό μετά από γενική εφημερία, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει, το Υπουργείο επιλέγει να επαναφέρει τη συζήτηση για καθιέρωση εξετάσεων, προκειμένου ο απόφοιτος της Ιατρικής να ξεκινήσει την ειδικότητά του. Με μια επιχειρηματολογία – που περισσότερο με ευφυολογήματα μοιάζει- ισχυρίζεται πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η αναμονή για την ειδικότητα και θα αναβαθμιστεί ποιοτικά το Ε.Σ.Υ. Βέβαια, όταν οι θέσεις για την ειδικότητα παραμένουν οι ίδιες και το ίδιο και οι ενδιαφερόμενοι για αυτές, μοιάζει ακατανόητο πως ένας διαφορετικός τρόπος εισαγωγής στην ειδικότητα θα μειώσει το χρόνο αναμονής. Οι φοιτητές των Ιατρικών σχολών, οι απόφοιτοι που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την ειδικότητα, αλλά και συνολικά οι γιατροί δε πρέπει να πάνε ούτε βήμα πίσω από την πάγια θέση για άνοιγμα νέων θέσεων ειδικότητας, ώστε να μειωθεί η αναμονή και να καλυφθούν τα κενά των νοσοκομείων. Η καθιέρωση ενός ακόμα εξεταστικού φραγμού στην ουσία καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στο πτυχίο της Ιατρικής και το καθιστά απλώς ένα χαρτί απαραίτητο για την εγγραφή μας στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ως «άνεργοι γιατροί»! Το ίδιο ακατανόητη μοιάζει βέβαια και αυτή η προσπάθεια «αναβάθμισης» του Ε.Σ.Υ. τη στιγμή που συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται και οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αν δεν εξοπλιστούν πλήρως τα νοσοκομεία, δηλαδή αν το Ε.Σ.Υ. δεν αποτελέσει προτεραιότητα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο εφαρμόζεται η πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο προτεραιότητα αποτελούν τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, όσο στο επίκεντρο δεν μπαίνουν οι κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματά μας!
Η ίδια η πραγματικότητα, λοιπόν, επιβάλει ότι σήμερα μέσα στα Πανεπιστήμια πρέπει ο καθένας να διαλέξει αν είναι εναντίον της διάλυσης της κοινωνίας, εναντίον της ίδιας της ζωής που μας κλέβουν! Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία μπορούν σήμερα να παίξουν το ρόλο του πυροδότη νέων καταστάσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία με την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση για την κατάργηση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν δεκαετίες πριν. Μπορούν σήμερα να παραδειγματίσουν με την δράση τους όλο τον λαό ότι αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση είναι δυνατό να φύγουν μαζί με τους χαρτοφύλακες και τις πολιτικές τους! Πρέπει, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να δώσουμε μια συνολική και μετωπική μάχη μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικροϊδιοκτήτες καταστημάτων που καθημερινά βάζουν λουκέτο πνιγμένοι από τα χρέη στις τράπεζες και τους συνταξιούχους! Να ενωθούμε και να ενώσουμε όσους πλήττονται βάναυσα από αυτή την κατάσταση! Έχουμε την δύναμη της ανατροπής και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- · Έξω το ΔΝΤ τώρα!! Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας
- · Να καταργηθεί το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε
- · Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά νέα μέτρα της κυβέρνησης
- · Καμία εφαρμογή του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης
- · Καμία υπονόμευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
- · Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση
- · Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς – Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
- · Καμία σκέψη για διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Καμιά συμμετοχή στο στημένο διάλογο – Να διαλυθεί η «επιτροπή σοφών»
- · Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα
- · Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό
- · Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σ αυτό-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά
- · Καμία περικοπή συγγραμμάτων. Ύπαρξη και αναβάθμιση πανεπιστημιακών τυπογραφείων
- · Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
- · Δημόσια, δωρεάν, έγκαιρη, υψηλής ποιότητας, ισότιμη περίθαλψη για όλους, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες.
- · Κάλυψη όλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας
- · Μείωση του ωραρίου εργασίας των ειδικευόμενων στις 48ώρες τη βδομάδα, με κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του σε 35 ώρες τη βδομάδα , με 1 εφημερία το μήνα.
- · Άμεση αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής, με προσλήψεις σε Αθήνα και περιφέρεια για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Καμία εφαρμογή εξετάσεων για λήψη ειδικότητας
- · Κατάργηση των απογευματινών ιατρείων. Ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
- Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/10 στις 12μμ στην Πρυτανεία, διεκδικώντας να εγκριθεί το κονδύλι για το στηθοσκόπια των φοιτητών του τετάρτου έτους
- Σύγκλιση ανοιχτής επιτροπής συγγραφής κειμένου, αμέσως μετά τη συνέλευση, για να χρησιμοποιηθεί σε μοιράσματα σε χώρους εργασίας
- Κινητοποίηση και μοίρασμα κειμένου στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 13/10 στις 10πμ
- Συμμετοχή στην πορεία με τους φοιτητικούς Συλλόγους την Πέμπτη 13/10, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12μμ
- Την Πέμπτη 13/10 η σχολή θα παραμείνει κλειστή. Δεν θα γίνουν καθόλου μαθήματα-εργαστήρια-κλινικές
Leave a Reply