Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Αθηνών

Ο ηλεκτρονικός χώρος διαλόγου του σχήματος της ΑΡ.ΕΝ. Ιατρικής Αθηνών

Ανοίγουμε τη Βίλα Ζωγράφου μια για πάντα!

Posted by areniatrikis on June 9, 2008

Ο δήµαρχος έστειλε πρόταση στο ΥΠΕΧΩ∆Ε, για δηµιουργία εµπορικού κέντρου στο χώρο του «κτήµατος Ζωγράφου», όπως τα είχε συµφωνήσει µε τους Ζωγραφαίους.

Οι επιστήµονες είναι ξεκάθαροι. Η ξηρασία εντείνεται, η θερµοκρασία ανεβαίνει, αντί για δύο καύσωνες το χρόνο στην Αθήνα θα πρέπει να προετοιµαστούµε για 4 – 6 στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα. Αυτό σηµαίνει ότι τα κτίρια δε θα προλαβαίνουν να κρυώνουν και το αίσθηµα της ασφυξίας από τη ζέστη θα είναι πιο έντονο. Το κλιµατιστικό δεν είναι λύση.

Ο δήµαρχος και η πλειοψηφία του ∆ηµοτικού Συµβουλίου προσπαθούν να ολοκληρώσουν το «έγκληµα». Θέλουν να µετατρέψουν τον τελευταίο πνεύµονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης µας, σε τσιµεντένιο εµπορικό κέντρο. Όλα στο βωµό του κέρ-δους.

Οι απόγονοι του Ζωγράφου (που φέρεται ότι είχε αγοράσει το 1902 1.600 στρ. και βρέθηκε να κατέχει σχεδόν 4.000 στρ. άγνωστο πώς) τα συµφώνησαν µε το δήµαρχο και την πλειοψηφία του δηµοτικού συµβουλίου.

Ο ∆ήµος αγόρασε την επιφάνεια του κτήµατος και η οικογένεια Ζωγράφου θα οικοδοµήσει ένα όχι και τόσο υπόγειο εµπορικό κέντρο (αφού επί της οδού Γ. Ζωγράφου θα είναι 2ώροφο) 38.000 τ.µ. Όσο για εµάς τους πολίτες, θα µείνουµε µε τη ταράτσα του για πάρκο, που θα µας κοστίσει πάνω από 40.000.000 € µαζί µε τα τοκοχρεολύσια από τα δάνεια που θα πληρώνουµε για 20 χρόνια!

Σε καµία ταράτσα δεν έχει φυτευτεί υψηλό πράσινο, ούτε στο δήµο µας (πλ. Τερζάκη, πλ. Αγ. Γεωργίου), ούτε και στην Αθήνα (πλ. Παίδων, πλ. Αιγύπτου κα).

Στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της 26/5/08 µάθαµε ότι θα δώσουµε 81.000 € για µια µελέτη (!!) αξιοποίησης της Βίλας µε Σύµπραξη ∆ηµόσιου Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ). ∆ηλαδή ο δήµος θα βάλει το ακίνητο και ο ιδιώτης θα εισπράξει τα κέρδη. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος για εµπορευµατοποίηση.

Στην πιο πυκνοδοµηµένη πόλη της Ευρώπης (στοιχεία της ΕΕ) µε τους λιγότερους ελεύθερους χώρους, µόλις 0,4 τ.µ. ανά κάτοικο κάτοικο, δε χωράνε άλλα τσιµεντένια µεγαθήρια. ∆ε χωράει κανένα εµπορικό κέντρο. ∆ε µας χρειάζεται.

Οι 150.000 κάτοικοι που στοιβαζόµαστε σε 3.500 στρέµµατα, µε 97 στρέµµατα πρασίνου έναντι των 390 που θεωρούνται ως ελάχιστα αναγκαία, δεν έχουµε την πολυτέλεια να αφήσουµε να χαθεί κανένας ελεύθερος χώρος.

Κάτι που αναγνώρισε το Συµβούλιο της Επικρατείας, όταν τον Απρίλιο του 2007, απαγόρευσε την οικοδόµηση του κτήµατος µέχρι να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, µε Προεδρικό ∆ιάταγµα που θα προτείνει το ΥΠΕΧΩ∆Ε. Παρ’ όλ’ αυτά ο ∆ήµος Επιµένει: Να γίνει Εµπορικά Κέντρο!!!

Τι θα πράξει το ΥΠΕΧΩ∆Ε; ∆ε φηµίζεται βέβαια ο κ. Σουφλιάς για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του. Όταν φτάνει στο σηµείο όχι µόνο να αγνοεί όλες τις οικολογικές οργανώσεις στη σύνταξη του νέου χωροταξικού σχεδιασµού της χώρας, όχι µόνο να µιλάει απρεπώς γι’ αυτές, αλλά και να ισχυρίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φιλική στο περιβάλλον!

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ∆ΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!

Οι χιλιάδες υπογράφοντες, οι προσφυγές στο ΣτΕ, η συµµετοχή εκατοντάδων πολιτών στις εκδηλώσεις της επιτροπής που οδήγησαν εκτός των άλλων στις επερωτήσεις στη βουλή και τη δηµοσιότητα των ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να µπλοκάρουν, ως τώρα, τη δηµιουργία του εµπορικού κέντρου.

Είµαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ! Πιστεύουµε ότι πλέον µπορούµε να τα καταφέρουµε. Πιστεύουµε ότι δεν είναι ουτοπικό το κτήµα Ζωγράφου να απαλλοτριωθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό. Πρόκειται άλλωστε για χρήµατα που ήδη έχουµε πληρώσει στο πράσινο ταµείο (ΕΤΕΡΠΣ) από φόρους στα καύσιµα και τις οικοδοµές, χρόνια τώρα, και που ποτέ κανείς δε διεκδίκησε στα σοβαρά. Απαλλοτριώσεις γίνονται. Tο είδαµε πρόσφατα στη Γλυφάδα. Το έχουµε δει λίγα χρόνια πριν µε τη Κορεάτικη αγορά στην οδό Πειραιώς. Η απόφαση είναι πολιτική.

Έχουµε δει τις αντιδράσεις των ιθυνόντων του ΥΠΕΧΩ∆Ε που φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι τη λαϊκή συµµετοχή και τη δηµοσιότητα που αυτή συνεπάγεται.

Το λιγοστό πράσινο στη γειτονιά µας, δε χαρίστηκε. ∆εν ήταν τόσο γαλαντόµοι οι Ζωγραφαίοι. Για να παραµείνει η πράσινη νησίδα στη Γ. Παπανδρέου και να µη διέρχεται µία Αλεξάνδρας µέσα από τη συνοικία µας χρειάστηκαν σκληροί αγώνες 23 χρόνια πριν . Ήταν εύκολο µετά οι δήµαρχοι να βάζουν έναν αρχιτέκτονα να την αναδεικνύει.

∆υστυχώς παλεύουµε για το αυτονόητο.

Είµαστε αποφασισµένοι να µην επιτρέψουµε να χτιστεί και η τελευταία σπιθαµή πράσινου στο ∆ήµο µας. Η νίκη στην υπόθεση της Βίλας Ζωγράφου θα σηµαίνει καλύτερους όρους πάλης για τα 17 στρέµµαταστο νέο τέρµα Ζωγράφου, για το Γουδί και για όπου αλλού υπάρχει πράσινο, χώρος παιχνιδιού, περιπάτου και πολιτισµού. Είµαστε αποφασισµένοι να δώσουµε τη µάχη για τη ποιότητα ζωής στην πόλη. Οφείλουµε να δώσουµε αυτή τη µάχη για τη ζωή µας και για τις γενιές που ακολουθούν.

Αποφασίσαµε να ανοίξουµε τη Βίλα Ζωγράφου µια και καλή.

Από τη µία ο ∆ήµαρχος αναθέτει σε εταιρείες την αξιοποίηση της Βίλας και από την άλλη απαγορεύει (κατ’ επιταγή της συνεταίρου του, Αθηνάς Ζωγράφου) σε εµάς, τους δηµότες, που πληρώνουµε τα δάνεια αγοράς του χώρου, να χαρούµε το κτήµα.

Ο στόχος είναι φανερός. Σε ένα πάρκο που γεµίζει κάθε απόγευµα από τους δηµότες δεν µπαίνουν µπουλντόζες και δε φυτρώνουν εµπορικά κέντρα έτσι εύκολα. Αντίθετα σε ένα νεκρό και ερειπωµένο χώρο, τα σχέδια για χτίσιµο είναι πιο εύκολα. Εκεί που τώρα βλέπουµε µία µάντρα αύριο ευκολότερα θα δούµε µία βιτρίνα.

Οι περιφράξεις έχουν σαν σκοπό να αφήσουν απέξω όλους εµάς τους δηµότες. Τα σίδερα πάνω από τον τοίχο είναι παράνοµα. Κρύβουν αυτό τον παράδεισο. Τα δέντρα που είχε παλιότερα το κτήµα, φρόντισαν να τα δηλητηριάσουν, µιας και αφού κανείς δε τους έβλεπε έκαναν ό,τι ήθελαν. Στη θέση τους η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων φύτεψε άλλα, που ξεριζώθηκαν µετά την επίσκεψη του ∆ηµάρχου στο χώρο.

 

ΠΟΡΕΙΑ

Πέµπτη 19 Ιουνίου στις 19:00

Ούλωφ Πάλµε & Παπάγου

Απαιτούμε:

· Να εκδοθεί άµεσα προεδρικό διάταγµα που να χαρακτηρίζει το κτήµα κοινόχρηστο χώρο ΥΨΗΛΟΥ πρασίνου και να απαλλοτριωθεί συνολικά µε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού

· Να ανοίξει επιτέλους στους κατοίκους η πόρτα της βίλας Ζωγράφου

· Να ξαναφυτέψει ο δήµαρχος τα δέντρα που ξερίζωσε

· Να ακυρωθεί η συµφωνία αγοράς

· Καµία τσιµεντοποίηση, ιδιωτικοποίηση, εµπορευµατοποίηση του κτήµατος

Eπιτροπή Αγώνα Κατοίκων

… για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού!

τηλ. επικοινωνίας: 6947 562077 6974 644383 6944 557026

περισσότερες πληροφορίες: http://www.vilazografou.gr

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: