Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Αθηνών

Ο ηλεκτρονικός χώρος διαλόγου του σχήματος της ΑΡ.ΕΝ. Ιατρικής Αθηνών

ΠΛΑΙΣΙΟ Γ. Σ.  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ 18/2/08

Posted by areniatrikis on April 27, 2008

Η κυβέρνηση της μειοψηφίας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. Η ώρα της κρίσης έφτασε. Κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια στις απαιτήσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των νέων η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε στη βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και προωθεί ταχείες διαδικασίες για να το ψηφίσει την Πέμπτη 20/2. Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις, τις απεργίες διαρκείας σε πολλούς κλάδους, την αλληλεγγύη του κόσμου της εργασίας που δεν καταφέρνουν τα ΜΜΕ να τον διχάσουν, δεν φαίνεται να πτοείται, ακόμη τουλάχιστον. Προωθεί ένα σύνολο αλλαγών που κατεδαφίζουν μεγάλο μέρος από τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και θα πλήξουν κυρίως τη νέα γενιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλέψει το μέλλον μας για χάρη των οικονομικών συμφερόντων βάζοντας τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Και δεν το κάνει μόνο στην ασφάλιση. Έχει το θράσος, ένα μόλις χρόνο μετά την περσινή μας νίκη απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, να προωθεί τις αλλαγές του νέου νόμου πλαίσιο με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και τα 4ετή πλάνα ανάπτυξης και θέλοντας να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια-επιχειρήσεις προσαρμοσμένα στους όρους της αγοράς. Δεν πρόκειται όμως να το επιτρέψουμε. Μπορούμε ξανά να νικήσουμε και να επιβάλλουμε τις ανάγκες των πολλών στα σχέδια και τις επιδιώξεις των λίγων. Οι νίκες του προηγούμενου διαστήματος, τόσο στο ασφαλιστικό του Γιαννίτση επί ΠΑΣΟΚ το 2001, όσο και του εκπαιδευτικού κινήματος στη συνταγματική αναθεώρηση μας έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ανίκητοι. Και εμείς δε θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες, η γενιά των 700€ χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Θα γίνουμε η γενιά της νίκης των κοινωνικών αγώνων απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Τα όνειρα και οι αγώνες της κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή είναι πολύ ισχυρότεροι από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης..

ΕΡΓΑΣΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Σαρωτικές ενοποιήσεις 133 ταμείων σε 15 με τρόπο που συρρικνώνει τα δικαιώματα και ισοπεδώνει προς τα κάτω τις παροχές. Το ΤΣΑΥ διαλύεται και εντάσσεται στο «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» (μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων). Τα αποθεματικά των υγιών ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα χρέη των ελλειμματικών που δημιούργησαν η εισφοροδιαφυγή, οι κλοπές προς όφελος των επιχειρήσεων (χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ) η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Οι ειδικές παροχές και διευκολύνσεις που έχουν προέλθει από τα χρήματα των εργαζομένων πιθανότατα θα χαθούν.

  • Αυξήσεις στα όρια ηλικίας: Αύξηση στα 55 του ορίου ηλικίας (κατά 5 χρόνια) για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί. Από τα 58 στα 60 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη με 37ετία προϋποθέτει ηλικία 58 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν χωρίς όριο ηλικίας.

  • Έμμεση επέκταση του εργάσιμου βίου: Η πρόωρη μειωμένη σύνταξη γίνεται εξαιρετικά ασύμφορη, καθώς υπάρχει «ποινή» 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης. Στην αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στοχεύει και η «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια, με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος.

  • Χτυπάει ιδιαίτερα τους υποαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους νέους. Σε όλους αυτούς, η κυβέρνηση αρνείται και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αυξάνονται από 50 σε 100 τα ένσημα για να πάρουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ βιβλιάριο ασθενείας ενώ αυξάνονται από 100 σε 120 μέρες οι ημέρες εργασίας με βάση τις οποίες κάποιος δικαιούται επίδομα ασθενείας.

  • Μειώνει όλες τις επικουρικές συντάξεις στο 20% της συνολικής, ενώ σε πολλά ταμεία το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο. Και περισσότερη δουλειά και μικρότερη σύνταξη!!!

  • Στις ανατροπές αυτές έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Η παρακράτηση του 10% των «κοινωνικών πόρων» είναι το πρώτο μέτρο, από το οποίο θα προέλθει το κεφάλαιο για το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης (!) των γενεών, που δήθεν θα χρηματοδοτήσει το σύστημα μετά το 2019 μαζί με το 10% από την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και ποσοστό από το ΦΠΑ. Θέλουν στο μέλλον να χρησιμοποιούν το πρόσχημα της χρηματοδότησης των ταμείων για να ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και να αυξάνουν το ΦΠΑ που είναι ο πιο άδικος φόρος, αφού είναι ίδιος για όλα τα εισοδήματα.

Το ασφαλιστικό όμως, συνδέεται σαφώς με τις εργασιακές σχέσεις. Στην σημερινή περίοδο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και την αξιοπρεπή διαβίωση τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κατάργηση του 8ώρου, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η στασιμότητα και συρρίκνωση των μισθών και η υποχρέωση να αλλάζουμε συνέχεια δουλειά αποδιαρθρώνουν κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων και δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο εργασιακής αβεβαιότητας.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ:

Πριν από λίγες μέρες, στην Κομοτηνή, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε στη μη θεσμοθετημένη σύνοδο πρυτάνεων (οι περισσότεροι από τους οποίους ελέγχονται από τη ΝΔ) τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό σε χώρο εκτός ασύλου, ενώ οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τη φοιτητική διαδήλωση. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση μετά τη σχετική νηνεμία των προηγούμενων μηνών. Τον εσωτερικό κανονισμό θα πρέπει να ακολουθήσουν οι σχολές με βάση το νέο νόμο πλαίσιο και αποτελεί ουσιαστικά μια εξειδίκευσή του για τις σχολές, διατηρεί επομένως τους βασικούς του άξονες: την πρόσδεση των Πανεπιστημίων στις ανάγκες και τα κριτήρια της αγοράς την αυταρχικοποίηση της λειτουργίας τους με πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τέλος η πειθάρχηση των φοιτητών και η προετοιμασία τους για ένταξη στην παραγωγή υπό τις νέες μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες. Οι βασικές διατάξεις του νέου κανονισμού συνοψίζονται στις εξής:

Πιστωτικές Μονάδες: Αντίθετα με όσα έλεγε η κυβέρνηση στην αρχή, κάθε μάθημα αποκτά συγκεκριμένη αξία, με αποτέλεσμα να διασπάται η ενιαία διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών και ο φοιτητής προσπαθεί να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες για να ανταποκριθεί σαν άτομο χωρίς συλλογικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας. Μάλιστα στο εξωτερικό το ύψος των διδάκτρων σχετίζεται με βάση τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων, ακόμη και σε δημόσια πανεπιστήμια.

4ετή πλάνα ανάπτυξης: Τα πανεπιστήμια υποχρεούνται να εκπονούν «στρατηγικό σχεδιασμό» με βασικό στοιχείο την οικονομική τους ανάπτυξη, σαν να ήταν επιχειρήσεις. Συγκροτείται ειδική επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού, στην οποία συμμετέχουν μόνο πρυτάνεις και πρόεδροι αλλά και «προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, του πολιτισμού, της οικονομίας και των επαγγελμάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου». Τα πανεπιστήμια πρέπει να δρουν με όρους αποδοτικότητας των πόρων που διαθέτουν, να συγκρίνονται με τα υπόλοιπα, να παρακολουθούν τις νεοφιλελεύθερες αλλαγές που προωθούνται από την Ε.Ε. και να προσελκύουν χρηματοδότηση από τρίτες πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού. Να μην ξεχνάμε ότι ο νέος νόμος πλαίσιο προβλέπει την αφαίρεση πόρων και τη μεταφορά τους σε άλλα ΑΕΙ αν δεν εφαρμόζονται τα πλάνα.

Γραμματέας(MANAGER): Όπως κάθε επιχείρηση έτσι και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν το διευθυντή τους, στον οποίο δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες που δεν αναφέρονταν στο νόμο πλαίσιο. Είναι μέλος σε όλες τις επιτροπές που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και ουσιαστικά η οικονομική διαχείριση του ιδρύματος περνάει στα χέρια του.

Πειθαρχικά Συμβούλια: Δημιουργούνται πειθαρχικά συμβούλια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε μερικά από τα οποία συμμετέχουν μέχρι και δικαστικοί!!! Τιμωρείται όποιος δεν υπακούει στους νόμους, που πιθανότατα είναι οι νόμοι για την εκπαίδευση, ή θίγει το κύρος του πανεπιστημίου. Η διάταξη αυτή αποτελεί αστυνομικό μέτρο και κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας των ιδρυμάτων.

Εντατικοποίηση ρυθμών σπουδών: Εφαρμόζεται η διάταξη για το 2ν και γι’ αυτούς που φοιτούν τώρα, οι εξεταστικές διαρκούν 3 εβδομάδες το πολύ (κανονικά τη σχολή μας 4) και θεσμοθετούνται προαπαιτούμενα μαθήματα (αν δεν έχεις περάσει Μηχανική 1 δεν μπορείς να εξεταστείς στη 2 κλπ)

Αξιολόγηση: Εισάγεται στα αρχικά άρθρα του κανονισμού ως υποχρέωση. Η αξιολόγηση είναι εκείνη ακριβώς η διαδικασία που θα αποτελέσει τα δεσμά των δημόσιων πανεπιστημίων στη διαδικασία της Μπολόνια, με βάση και τη διεθνή εμπειρία ενώ συνδέεται άρρηκτα με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αποτελώντας το μέγιστο μοχλό πίεσης στην υλοποίηση των κατευθύνσεών της. Όσο για την υποτιθέμενη επίλυση προβλημάτων, αυτά είναι γνωστά με βασικότερο την υποχρηματοδότηση και οφείλονται στις πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που απαξίωσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προώθηση μιας σειράς επιθετικών αλλαγών. Η ισοτίμηση των των τριετών Κ.Ε.Σ. τα οποία παρέχουν υπερεξειδικευμένα πτυχία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ που θα αποτελέσει μια ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει τα δημόσια ιδρύματα να λειτουργήσουν όπως αυτά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα, αλλά με εφήμερες γνώσεις προσαρμοσμένες στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας. Η προσπάθεια ισοτίμισης ουσιαστικά επαναφέρει την αναθεώρηση του άρθρου 16 με άλλη μορφή. Την ίδια στιγμή , το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα ουσιαστικά περικόπτει τα δωρεάν συγγράμματα αφού τα περιορίζει σε ένα ανά μάθημα.

Έρευνα και μεταπτυχιακά: Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για την έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται με τα μικρότερα ποσά πανευρωπαϊκά, και θα ελέγχεται από επιτροπές που ουσιαστικά κατευθύνει η κυβέρνηση με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Τα μεταπτυχιακά, με το προωθούμενο νομοσχέδιο, γίνονται ο δοκιμαστικός σωλήνας για την αντιμεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Δίδακτρα, πόροι από ιδιώτες, πιστωτικές μονάδες, αξιολόγηση, μαύρη εργασία και αποκλεισμός των φοιτητών από τις αποφάσεις συνθέτουν το παζλ των αλλαγών.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εκτός από τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ως φοιτητές ιατρικής το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Κατ΄αρχάς στα πλαίσια του ΔΟΑΤΑΠ μέσα σε 2 χρόνια έχουν αναγνωριστεί παράνομα και αναδρομικά εκατοντάδες πτυχία αποφοίτων ιατρικών σχολών του εξωτερικού, για τα οποία τα υπουργεία υγείας και παιδείας δεν έδωσαν ποτέ δικαιολογία.

Οι προκλήσεις όμως του υπουργείου υγείας δεν σταματούν εδώ. Ενώ υπάρχει προεδρικό διάταγμα και κοινοτική οδηγία της ΕΕ που προβλέπει μείωση του ωραρίου των ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών το υπουργείο αποφασίζει την αναβολή του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζεται η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των γιατρών, σύμφωνα με την οποία αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προβλέπεται η άμισθη εργασία ειδικευμένων και ειδικευομένων και παράταση του χρόνου εργασίας τους έναντι επιδόματος εφημεριών! Όλα αυτά δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους…Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εργαζόμενα κομμάτια στο χώρο της υγείας πρέπει να δράσουμε ενωτικά για τη διασφάλιση των σπουδών μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να αποσυρθεί αμέσως το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέππα, να επιστραφούν στα ταμεία τα οφειλόμενα από κράτος και εργοδοσία.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του  ΑΕΠ.

Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους.

Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο.

Να μην εφαρμοστεί ο νέος εσωτερικός κανονισμός και το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα.

Όχι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα.

Κατάργηση των νόμων για Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ.

Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, να είναι ισότιμο με master στις διαδικασίες ισοτίμησης με τα πτυχία του εξωτερικού. Όχι στη μονομερή ισοτίμηση των 5ετών πτυχίων με master.

Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κατάργηση της βάσης του 10. Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγκοινωνίες για όλους.

Δημόσια, δωρεάν, έγκαιρη, υψηλής ποιότητας, ισότιμη περίθαλψη για όλους, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες.

Καμία σκέψη για νέα συλλογική σύμβαση των γιατρών, που θα προβλέπει χειρότερους όρους εργασίας.

Μείωση του ωραρίου εργασίας των ειδικευομένων στις 58 ώρες εβδομαδιαίως , με κατεύθυνση περαιτέρω μείωσής του στις 48 ώρες, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία.

Άμεση αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής, με προσλήψεις σε Αθήνα και περιφέρεια για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Άμεση ανάκληση των παράνομων πτυχίων που αναγνωρίστηκαν μέσω του ΔΟΑΤΑΠ.

Καμία θέση για ειδικότητα σε νοσοκομεία που λειτουργούν ως Ν.Π.Ι.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

Συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 19/2 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Πολυτεχνείο.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα οριστεί για την Πέμπτη 20/2, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή.

Συμμετοχή στην αντιρατσιστική διαδήλωση το Παρασκευή 21/3 στις 6μμ στο Σύνταγμα

Νέα γενική συνέλευση την επόμενη βδομάδα.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 21/3.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: